Toekomst België in gevaar

19 December 2006

AMSTERDAM - Is er nog een toekomst voor België? Bijna de helft van de drieduizend deelnemers aan onze Stelling van de Dag is ervan overtuigd dat onze zuiderburen zich binnen dertig jaar hebben opgesplitst. Slechts 39 procent gelooft nog in het voortbestaan van de Belgische staat.

Enkele uren na de nepuitzending van RTBF togen slechts enkele tientallen demonstranten naar het koninklijke paleis in Brussel om hun solidariteit met de Belgische eenheid te tonen.

Afgelopen week stond België in rep en roer. De Franstalige RTBF-zender had in een nepuitzending Vlaanderen de onafhankelijkheid laten uitroepen. Wat bedoeld was als een grap in de stijl van Orson Welles, draaide bijna uit op een nationaal drama. De emoties bij onze zuiderburen liepen zo hoog op dat de schijn van een uiterst broze eenheid bewaarheid werd.

Taalstrijd

"Het land bestaat niet en dat beseffen de mensen nu eindelijk. Door de eeuwigdurende taalstrijd is er geen toekomst voor België. Dat wordt nog eens benadrukt door de leden van het koningshuis die het vertikken om Nederlands te leren", schrijft een deelnemer. Onder de talloze reacties kwamen er dit keer opvallend veel uit België zelf. "Sire, il n'existe pas des Belges, pas dans le passé, pas aujourd'hui et pas dans le futur. (Majesteit, Belgen bestaan niet, niet vroeger, niet nu en niet in de toekomst)." Maar er waren ook reacties met een geheel andere toon: "België heeft wel degelijk toekomst. Vlamingen en Walen beseffen eigenlijk best dat ze tot elkaar zijn 'veroordeeld' en dat ze niet los van elkaar kunnen opereren." Ondanks de pessimistische verwachting voor de toekomst van het land beschouwt toch nog 65 procent België als een volwaardige nationale staat. Het koningshuis speelt echter een weg te cijferen rol. Voor 61 procent staat het vast dat koning Albert en zijn familie de bindende kracht ontberen om de eenheid te bewaren.

Op de vraag aan onze lezers hoe ze tegen België aankijken, zegt 56 procent: een leuk landje waar nog gezellig een pintje kan worden gevat. Voor 45 procent is het een land met in ieder geval beter onderwijs dan Nederland, terwijl 39 procent denkt dat het beter toeven is bij onze zuiderburen dan in ons eigen land. "Belgen hebben meer fatsoen dan wij. Ze genieten meer van de goede dingen des levens. Kortom het is er prettiger en niet alleen vanwege de belastingen." Volgens 41 procent van onze deelnemers liepen de emoties na de nepuitzending zo hoog op omdat het arme Wallonië zich kennelijk realiseerde kansloos te zijn zonder het rijke Vlaanderen. Voor 36 procent is de beste oplossing dat Vlaanderen zich bij Nederland aansluit. Een kwart van de respondenten is het daarmee oneens. Dat is ook 17 procent, tenzij Wallonië zich bij Frankrijk zou aansluiten. Van 14 procent mag Vlaanderen bij Nederland komen onder de voorwaarde dat voor Wallonië een acceptabele oplossing wordt gevonden. "Voor Vlaanderen is een goed economisch perspectief weggelegd in samenwerking met Nederland. Wallonië kan zich beter richten op Frankrijk, waarmee het sterke culturele overeenkomsten heeft." Een ander schrijft: "Vlaanderen bij Nederland? Dat kun je die sympathieke Vlamingen niet aandoen. Brabanders hebben toch ook nog steeds last van die arrogante Hollanders."

Neo-Bourgondië

Een aantal deelnemers pleit overigens voor een heel andere staatkundige toekomst voor Vlaanderen. Zij willen dit deel van België het liefst laten samensmelten met Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Deze neo-Bourgondische eenheid zou een machtig economisch blok kunnen worden tegenover de noordelijke Nederlandse provincies. De verdeeldheid over de toekomst van België is weliswaar groot, maar 56 procent van onze lezers is het in ieder geval roerend eens dat het land een politiek kruitvat is, waarbij je beter geen lucifer kunt houden.


© R.W.F. Dernière mise à jour le samedi 13 octobre 2007 - Ce site est le seul officiel du R.W.F.